Ocolirea Mont Blanc în câteva zile – un vis la doar un pas de realitate!

Elveția – Franța – Chamonix – Mont Blanc! O serie de destinații, care par atât de departe încât doar ideea de a le trece una câte una, timp de doar câteva zile, pare o aventură la prețuri de minim trei-patru zerouri. Doar pare!

Recent, câțiva sportivi RunMoldova, au testat pe propria piele, Euro cu Euro, cent cu cent, accesibilitatea acestui “vis”.

Am scris mai devreme teoria bugetării unei călătorii accesibile, acum a venit timpul testării propriu-zise. Deci, să le luăm pe toate la rând.

ZBOR

Am examinat câteva posibilități de a ajunge în Chamonix (Franța).

Prima cale, Chișinău – Geneva – Chișinău cu AirMoldova și București – Geneva – București. În zilele când comparam costurile, zborul direct cu AirMoldova costa 87 per direcție, iar zborul tur-retur din București, cu cei mai accesibili operatori, începeau de la 150 de Euro.

Drept alternative, am evaluat zborul prin Milano (inclusiv Bergamo) și Torino. Însă aceste trasee au decăzut de la sine, pentru că la un preț comparabil cu zborurile din primul grup, generau cheltuieli de 3-4 ori mai mari pentru a ajunge la destinație. Chiar și în cazul chiriei unui automobil, taxa de trecere prin Tunelul Mont Blanc (45-56Euro), “papă” orice economie.

Am decis că cea mai avantajoasă și rapidă modalitate de a ajunge în Geneva, este zborul direct din Chișinău – pentru că călătoria la/din București este totuși un efort și stres adițional, iar călătoria din capitala Moldovei durează doar 2 ore până la destinație.

Pentru destinația Chamonix (sau oricare altă localitate de această parte a Munților Alpi), un argument extrem de important, este transferul ultra-confortabil și comod din Aeroportul Geneva până în centrul orășelului Chamonix sau oricare alt oraș din zonă. Câteva zeci de micro-autobuze și autobuze mai mari pleacă la fiecare câteva minute. Achiți biletul din timp, din fața computerului, de acasă, cu orice card VISA sau MasterCard, în cazul nostru emis de Mobiasbancă – Groupe Société Générale și din avion pășești, practic, direct în autobuz.

Plusul de confort în acest caz este că biletele electronice procurate sunt “legate” de zbor. Costul unei călătorii oscilează între 25 și 35 de Euro per direcție. Din această cauză, transportatorul știe cine dintre pasageri și la ce oră “va ateriza” în unitatea lui de transport.

O surpriză pentru cei care au timp la dispoziție pentru a mai “căsca gura” prin Geneva este transportul gratuit din Aeroport până în centrul orașului (distanța e de 6 km până la Gara Auto, stop obligatoriu pentru tot transportul care pleacă spre direcția Chamonix). La fiecare ieșire din aeroport este un panou cu un buton care “împarte” gratuit bilete.

O scurtă excursie spre Geneva este și o modalitate de a evita prețurile mai “grase” din aeroport și a lua un prânz la jumătate de preț pe o stradă laterală din centrul orașului. De exemplu, o felie de pizza și o bere va costa în aeroport în jur de 15 Euro, în centrul orașului o pizza întreagă și o bere trag la circa 10 Euro.

Chiar dacă valuta Elveției este francul elvețian, posesia unui card bancar scutește turiștii de mișcări și cheltuieli în plus. Schimbarea Euro și a Dolarilor americani la casele de schimb valutar din aeroport sau centrul turistic este taxată cu comisioane care “subțiază”, văzând cu ochii, sumele schimbate.

Deci, drumul din Aeroportul Geneva până în centru orășelului Chamonix, durează maxim o oră, împreună cu o scurtă oprire la hotarul între Elveția și Franța.

CAZARE

Chamonix este o localitate compactă, cu 2-3 străzi centrale și o infrastructură unde toate magazinele, hotelurile și restaurantele sunt la distanța unei plimbări pe jos (chiar dacă există transport gratuit, în special pentru cei cazați aici).

Prețurile pentru cazare aici sunt la „nivelul muntelui” Mont Blanc. În plus, și vara și iarna, se resimte un deficit acut de locuri libere. În special în cazul competițiilor cu o participare de câteva mii de oameni, cum ar fi Marathon du Mont Blanc sau UTMB. Prețul de pe www.booking.com pentru o cameră dublă pe o săptămână, începe de la o mie de Euro și lejer poate depăși până și trei mii.

Un apartament pe www.airbnb.com, începe de la 700-800 de Euro, inclusiv taxa airbnb de circa 100 de Euro și o taxă de curățenie de 30-50 de Euro. De multe ori, proprietarii apartamentelor, dau în chirie unitățile de cazare fără albituri și prosoape. Acestea pot fi luate în chirie chiar de la proprietar contra 5 Euro per persoană per noapte.

Echipa RunMoldova a decis să apeleze la un hostel din centrul orășelului, unde câte un pat ne-a costat pe fiecare din noi 20 de Euro per noapte. Total – 60 de Euro, plus 15 Euro bani pentru albituri.

ALIMENTARE

În ajunul alergării – carbohidrații dictează dieta. Asta înseamnă că pizza, pasta, cartofii copți și tot felul de terciuri, au fost principale bucate. Ei și desigur câte o bere (dar nu mai mult). Din această cauză, buzunarul nu prea avut de “suferit”.

Prețul unei porții de pasta sau o pizza oscilează între 10 și 15 Euro, iar prețul pentru o halbă de bere (400 gr) în jur de 4-6 Euro, cea locală fiind mai scumpă – de la 9 Euro pentru jumătate de litru.

Cazarea în hostel ne-a permis să profităm de bucătăria gazdei, astfel, micul dejun și cina fiind preparate “acasă”. Prețurile din supermarketuri, desigur, diferă radical de cele din meniuri.

Cu 5 Euro poți lua 4-6 doze de bere, iar tot “setul” pentru o omletă pentru patru persoane sau o pasta “pentru acumulare”, se încadrează lejer în 10 Euro (omleta în restaurant pornește de la 7 Euro per persoană).

DISTRACȚII

99% din cei ajunși în Chamonix aleg această destinație pentru practicarea turismului montan activ. Cei care au la dispoziție mai mult timp, se aventurează în drumeții, hoinărind zile întregi pe trasee cu marcaj excelent,  plimbându-se cu bicicleta. Alții aleargă sau chiar practică paraplanerismul și alpinismul – Mont Blanc oferă ocupație fiecărui sportiv. Pentru cei care nu doresc să piardă “scumpele” calorii, există telecabine.

Noi am ales vârful Brevent (2525), care oferă o gamă largă de locații pentru poze superbe cu Mont Blanc și lanțul de vârfuri din preajma acestui munte. Prețul pentru telecabină este de 18 EUR tur-retur  – pentru urcarea până la juma de cale (după care poteci) și 32,5 EUR, tur-retur până pe Brevent.

În concluzie, Chamonix este o destinație de vis pentru orice tip de odihnă activă, accesibilitatea căreia depinde doar de dorința de a “gusta” din posibilitățile oferite de Mont Blanc.

Ce ține de cheltuieli,

Transport avia Chișinău – Geneva  – Chișinău – 175 EUR – AirMoldova (2 ore 50 min)

Transport Geneva – Chamonix – Geneva – 50 EUR, (1 oră)

CAZARE – 75 EUR (Hostel),

ALIMENTARE – 100 EUR,

DISTRACȚII – 40 EUR.

TOTAL = 440 EUR, pentru 3 zile (în 100% din cazuri plățile pot fi făcute cu un Card Visa de la

Mobiasbancă – Groupe Société Générale)

(urmează) Competiția Marathon du Mont Blanc – prima probă a examenului Muntelui Alb!

No Replies to "Ocolirea Mont Blanc în câteva zile - un vis la doar un pas de realitate!"