“Șmecherii” care “topesc” costul călătoriilor!

Primul contact RunMoldova cu Mont Blanc va avea loc în această săptămână, prin testarea muntelui în cadrul competiției Marathon du Mont Blanc. Un ultra de peste 90 de kilometri, cu o diferență de nivel pozitivă de 6220 de metri și un timp limită de 24 de ore. Considerat drept una din cele mai tehnice competiții în Franța, Marathon du Mont Blanc este o modalitate ideală e a testa acest munte, până la “marea sărbătoare” de la sfârșitul lunii august – UTMB. Acum, câte ceva, despre “șmecheriile” participării la competiții de top pe bani “pământești”.

Principalul factor al unor prețuri “blânde” este rezerva de timp de până la plecare. În cazul ambelor componente, transport și cazare, cu cât mai devreme începem să ne ocupăm de “pieptănarea” net-ului, cu atât sunt mai mari șansele să “pescuim” oferte bune.

Pentru un comfort și o siguranță sporită, este vital să deținem un card bancar, în cazul nostru am ales un card VISA, emis de Mobiasbancă – Groupe Société Générale, în MDL, pentru universabilitatea sa și comoditatea tranzacțiilor cât în Republica Moldova, atât și în orice colt al lumii. Astfel, deținem banii în siguranță, în orice moment putem efectua tranzacții prin soft-ul instalat pe telefonul mobil și, în plus, mai beneficiem de o asigurare medical pentru călătorie.

Mai mult decât atât, plățile în unitățile comerciale din Republica Moldova sunt scutite de careva comisioane, fiind taxată doar extragerea numerarului. În condițiile în care în Uniunea Europeană poți plăti cu cardul de la un ziar până la un pian, banii în numerar nu sunt o necessitate strigentă.

Deci, având cardul cu o sumă disponibilă în buzunar, urmează să “batem în cuie” două întrebări – transportul și cazarea.

La capitolul transport, de cele mai multe ori un zbor ales correct, poate fi mai ieftinm nemaivorbind de comoditate, chiar și decât o plecare cu automobilul. Asta pentru că, de cele mai multe ori, comparăm prețul pentru un zbor doar cu banii cheltuiți pentru combistibil, suma finală  a cheltuielilor incluzând alimentarea și, posibil cazarea, pe întregul traseu.

Ce ține de trail-urile din Europa, cele mai multe fiind în Spania, Italia, inclusiv Dolomiții italieni și Alpii de la hotarul cu Austria Elveția și Franța. Deci, orașele cheie pentru a ajunge la oricare din aceste destinații sunt Barcelona, Madrid, Roma, Florența, Bologna, Milano, Verona și Veneția. În toate aceste orașe fiind curse comode operate de AirMoldova. În cazul în care prinzi o promoție, poți prinde pe aceste direcții și bilete de la 59 EUR per călătorie. Zboruri directe de la Chișinău, care preț de câteva ore te aduc la destinație.

Pentru a ajunge rapid până în Chamonix, am decis să mergem cu Air Moldova, cursa Geneva – Chișinău. O cursă extrem de comodă, reieșind din faptul că decolezi din Chișinău la ora 6:30 și servești cafeaua la 8:20 la Geneva. Dacă e să te ocupi de programări din timp poți prinde un bilet de la 87 EUR per zbor direct.

În final, din cele mai “grase” capitol de cheltuieli, rămâne cazarea. La moment, lideri în serviciile de booking, sunt site-urile www.booking.com și www.airbnb.com. Primul, unul mai simplu și mai clar, inclusiv cu posibilitatea de a brona și a renunța gratuit în cazul unei variante mai bune. În mare parte include hotelurile, dar și cazarea la apartamente și vile. Nu am avut probleme cu acest site. Primești un preț cu care ești sau nu de acord, iar după o perioadă de colaborare primești și o reducere de 10%.

www.airbnb.com este un site mai complicat, reieșind din faptul că la prețul solicitat mai pătești și un commission de câteva zeci de euro, și pentru că ești obligat să achiți în momentul bronării. Cu acest site am avut (sau mai nu am avut) două serii de problem. Primul, este că am achitat bronarea, după care stăpânul mi-a zis că nu are acest apartament, dar poate să-mi dea altul. Desigur fără variant de a întoarce banii. Al doilea grup de problem, este că se mai întțmplă cazuri de escrocherii, când găsești o ofertă “de milioane” la prețul cțâtorva zeci de euro. După plata acestora, proprietarul dispare. Nu am avut așa cazuri, dar am ajutat o proprietară să descopere că are clone.

Desigur, mai sunt factori care pot reduce din preț, cum ar fi numărul de persoane cazate. Aici leger reduceți prețurile cu mult dacă plecați cu prietenii proprii, sau căutați în listele participanților (sau pe paginile organizatorilor competiției) oameni cu care puteți leger să vă înțelegeți.

Acestea sunt cele mai mari griji din cadrul unei călătorii. Mai sunt multe “minore”, care pot fi leger soluționate cu același card bancar. De exemplu, prețurile pentru transportul public și muzee. Achitând de acasă cu cardul evit cozile și chiar mai economisesc la taxe (o parte din prestatori stimulează plățile online pentru a evita aglomerațiile de turiști). Și acest lucru e valabil pentru taxe de la câțiva euro până la zeci de euro.

Nemaivorbind de comoditatea achitării primei cupe de șampanie, în cinstea unui drum peripeții la destinație!

(urmează) … drumul Chișinău – Geneva – Chamonix, pas cu pas, cent cu cent…

No Replies to "“Șmecherii” care “topesc” costul călătoriilor!"