Cum va fi UTMB 2018?

Mont Blanc (Muntele Alb – din limba Franceză), considerat unul din cele mai înalte vârfuri din Europa, atrage mii de alpiniști și turiști în fiecare an. Punctul culminant însă al interesului față de acest munte și pantele lui este tradițional ultima săptămână a lunii august.

Anume atunci se desfășoară Ultra-trail du Mont-Blanc – UTMB – cel mai popular concurs de alergare montană din lume, care cuprinde 7 probe la distanțe diferite, cu trasee care te lasă fără suflare în jurul muntelui Mont-Blanc. Regina concursului este totuși proba de circa 170 km și 10.000 m diferență de nivel acumulată, din jurul muntelui.

Cum va fi UTMB 2018?

Cifrele care stau în spatele acestui eveniment sunt la fel de impresionante ca și însuși Muntele Alb. Numărul participanților la această cursă este limitat la 2300, iar doritori în 2018 au fost  5244 (!). Mai mult, pentru a fi admis la loterie, fiecare alergător trebuie să acumuleze un număr minim de puncte, prin finalizarea altor curse montane pe parcursul ultimelor 24 luni.

Ce obțin participanții? În primul și în primul rând – posibilitatea de a-și testa propriile forțe și a învinge fricile. Traseul are lungimea de 170 km și aproximativ 10.000 m de acumulare de nivel (!). Ceea ce înseamnă că alergătorul va fi minim 19 ore (acesta este recordul cursei, înregistrat în 2017 de către Francezul Francois D`Haene) în singurătate. În mediu, însă, alergătorilor le trebuie circa 25-30 ore pentru a ajunge la linia de Finiș.

În al doilea rând – un peisaj extraordinar al vârfurilor din Alpi, care lasă fără suflare și schimbă imediat percepția universului. Pe lângă aceasta, fiecare participant va beneficia de efortul a celor peste 2000 voluntari din 15 țări diferite, care asigură logistica complexă a punctelor de alimentare, hidratare, marcare, ajutor pe traseu și altele.

Care e răsplata pentru cei care ajung la Finiș?

Spre deosebire de majoritatea curselor, organizatorii nu obișnuiesc să ofere tradiționala medalie la final de concurs. În schimb, fiecare ultra-maratonist primește… o vestă de ploaie cu inscripția – „UTMB finisher” – ceea ce poate fi tradus ca „El / ea a ajuns la Finișul UTMB”. De ce oare? Poate pentru că în mediu 70% din cei ieșiți la Start – ajung la Finiș, iar restul abandonează cursa? În orice caz, statutul de finalist este recunoscut mondial și cotat la maxim în comunitatea alergătorilor la distanțe lungi.

În premieră, în 2018, la UTMB va participa și un alergător din Republica Moldova, care a fost admis de către organizatori în baza regulilor generale ale loteriei.

Comunitatea RunMoldova așteaptă cu nerăbdare evoluția atletului, pentru a afla cât mai multă informație despre cursă și despre aspectele pregătirii fizice și psihologice.

#RunMoldovapeMontBlanc

Un proiect susținut de AirMoldovaMobiasbancă – Groupe Société Générale și Chateau Vartely Wine. Culture and Leisure Resort.

Poze: https://www.facebook.com/UTMBMontBlanc/

No Replies to "Cum va fi UTMB 2018?"