La “galop” pe “acoperișului Europei”!

Ultra Trail du Mont Blanc are mai multe etichete, de la “cel mai mare concurs de alergare montană din lume”, “Mecca Trailrunningului”, “finala neoficială a campionatului mondial de ultratrailrunning” până la ”cursa-regină”.

Pur matematic (despre datele tehnice ale curselor vom vorbi mai târziu) este o alergare, cu distanțe cuprinse între 56 și 240 de kilometri, în jurul “acoperișului Europei” – Muntele Mont Blanc, pe povârnișurile amplasate în Franța, Elveția și Italia. Și pe cât de paradoxal nu ar fi, istoria acestei competiții, a pornit de la un grup de amatori ai paraplanerismului. În anul 1987, cinci sportivi, au organizat prima reuniune internatională a amatorilor acestui sport, după care doi dintre ei, soții Catherine și Michel Poletti au decis să exploreze acest munte pe ski, iar în perioada de vară făcând drumeție.

UTMB s-a născut, în stilul păsării Phoenix, în urma unui pojar. Pe Mont Blanc exista, la acel moment, o competiție de alergare montană, în echipe câte 7 oameni. În anul 1999, în tunelul prin Mont Blanc s-a produs un incendiu, unde au decedat 39 de oameni, tunelul fiind închis pentru trei ani. Din această cauză competiția existentă pe atunci a fost sistată.

Astfel, în 2003, nouă alergători au pus baza unei competiții, care a devenit “regina ultramaratoanelor”. Și dacă la prima ediție au participat doar 700 de alergători, în anul 2017, la linia start-ului au ieșit peste 6500 de participanți din 55 de țări diferite, 92,7% din ei fiind bărbați. Și una din principalele tradiții plantate în cadrul acestei competiții este că “gazda” Catherine Poletti îl întâmpină personal de fiecare finalist, de la primul până la ultimul, la linia de finiș. Și acest număr putea fi de minim cini ori mai mare, doar că organizatorii au introdus un mega-filtru pentru fiecare doritor să “încalece” Mont Blanc-ul.

Pentru a participa la această competiție, fiecare sportiv trebuie să participe la unele dintre cele mai dificile curse din lume pentru a aduna un anumit punctaj (cu cât mai complicată este cursa acreditată, cu atât mai multe puncte primește sportivul). Cei care au “pușculița” plină, sunt acceptați la o tombolă, în cadrul căreia sunt aleși cei care vor participa la această aventură. În ultimii ani, numărul pretendenților la aceste tombole a depășit 5 persoane per loc.

Aceste măsuri “draconice” sunt pentru a admite doar sportive cu o experiență bogată și șanse maxime de a ajunge la finiș.

Și pentru prima data, în 2018, la competiția Ultra Trail du Mont Blan vor participa trei sportivi din clubul de trail running RunMoldova, Iulian Bercu, Serghei Dzero și Sergiu Ipatii.

Cu suportul partenerilor săi, companiei AirMoldova, Mobiasbancă – Groupe Société Générale și Chateau Vartely Wine. Culture and Leisure Resort, ei vor explora trei distanțe diferite, de la proba maraton până la UTMB – de 170 de km.

…urmează…Pe parcursul celei mai lungi curse a competiției, de 240 km (PTL: Petite Trotte à Léon) sportivii acumulează în alergare înălțimea unui bloc cu 6000 de etaje…

No Replies to "La “galop” pe “acoperișului Europei”!"