Zona Codrilor se pregătește de lansarea primului Ultra Trail din Moldova – VOLVO ULTRA RACE 2019

Trail running-ul la distanțe Ultra este o noutate pentru Republica Moldova, reieșind din faptul că primii alergători moldoveni au “gustat” din acest “cocktail” de 3-4ani în urmă. Primul ultra trail din Moldova, VOLVO ULTRA RACE, urmează să aibă loc în week end-ul viitor în zona Codrilor din preajma Vinăriei Poiana.

Noi considerăm că această zonă este una cu cel mai mare potential pentru dezvoltarea trail running-ului, a biking-ului și hiking-ului. În primul rând pentru varietatea de trasee, de la absolut plate, până la acumulări de peste 100 de metri la o distanță de mai puțin de un kilometru. În al doilea, pentru complexitatea suprafețelor, de la drumuri prin câmpii, până la urcări și coborâri abrupte pe teren accidentat.

Și al treila plus, care face această zonă unicală, este prezența din belșug a “localnicilor” – cerbilor, mistreților, iepurilor și vulpelor. Și fiecare din călătoriile prin această zonă sunt acompaniate de melodiile a sute și mii de păsări.

În această zonă de păduri de stejari de sute de ani, dar și plantații mai tinere, poiene de kilometri și drumuri șerpuinde printre coline, și se va desfășura competiția pe cele trei probe – ULTRA, de 67 de kilometri, MARATON – de 36 și CROSS – de 10 km. Toate trei fiinid montate una în alta, astfel încât, alergătorii de la toate trei probe vor trece pe distanța CROSS, după care, participanții la probele rămase vor alerga pe traseul MARATHON, iar cei de la ULTRA vor merge mai departe explorând cea mai îndepărtrată zonă a Codrilor din prejma vinăriei.

Această zonă a Codrilor are un potențial de organizare a curselor de peste 100 de kilometri, fără a trece prin localități, dar, astfel deplanuri, să rămână pentru o extindere în următorii ani.

Chiar dacă RunMoldova a gândit toate trei curse să fie maximal de „clare” pentru alergători, riscurile ca sportivii să o ia pe alături rămân întotdeuna în cazul curselor de pădure. Multe drumuri care se intersectează, multă verdeață, dar și porțiuni cu iarbă până la brâu și mici porțiuni nealergabile. Ce ține de porțiunile unde nu s-a putut asigura o calitate de “autobahn” este o decizie asumată, iar toate criticile ulterioare argumentate. Doar că trailul din această cause și se numește trail, pentru că în unele cazuri este mai anevoios de dezvoltat viteză.

În rest, RunMoldova speră că va fi o distracție pe cinste. Deja circa 400 de alergători din șase țări s-au înregistrat pentru participare. S-au înscris chiar și alergători din SUA, Germania, Italia, Portugalia Bulgaria și bunii prieteni-vecini din România.

La începutul săptămâinii ce urmează vom amplasa mai multe informații tehnice ce țin de cursă, inclusiv poze cu teritoriul marcat și locațiile de hidratate și alimentare.

Supriza competițiilor din acești ani, pe lângă tradiționalele gustoșenii propuse de Franzeluța și Gourmet, va fi prezența produselor EFES Vitanta Moldova Brewery la startul, finișul și punctele de hidratare. 

La fel ca și în anii precedenți, alături de posrtivi vor fi 21K SportsGarmin Moldova și Relaxa Aromatherapy, iar dintre partenerii noi – Кладовая здоровья -Heel/ Comoara sănătății -Heel.

Pe traseu ne vor ajuta bravii parteneri Nakana Motorsportadventure, iar grija sportivilor va fi purtată de voluntarii Meteora și specialiștii KinetoTerra – Centru de Recuperare Medicala!

La fel, nu putem trece cu vederea și tradiționala tombolă de la sfârșit de competiție, parteneri ai căreia sunt Garmin Moldova, 21K Sports și Relaxa Aromatherapy.

Competițiile RunMoldova din anul 2019 sunt organizate cu suportul Partenerilor Generali – Volvo Cars Moldova, www.suedzucker.md și Medpark International Hospital, în parteneriat cu Ministerul Educației Culturii și Cercetării  și Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova.

No Replies to "Zona Codrilor se pregătește de lansarea primului Ultra Trail din Moldova – VOLVO ULTRA RACE 2019"